gloIN Nedir ?

Dünyadaki Yenilikler Ve Başarı Hikayeleri Hakkında Toplanmış Veya Üretilmiş Konuları Barındıran Bir Bilgi Bankasıdır.

24 Aralık 2009 Perşembe

Cazip İş Fikrimiz Başarılı Olamadı

98 yılında newyorkta genç yatırım bankacıları tarafından kurulan bir internet şirketi olan kozmo , dvd kiralamadan kahveye kadar bir çok küçük ürünü bir saat içinde müşterilere teslim etmeyi planlıyordu .

İş modeli ürünlerin teslimini ücretsiz olarak , bisikletle gazete dağıtımına benzer bir biçimde yapılmasına dayanıyordu .

Model bazı iş analistleri tarafından düşük değerli ürünlerin bir yerden bir yere bir saat içinde taşınmasının aslında pahalı olduğu , ücretsiz ürün tesliminin sürdürülebilir olmadığı konusunda eleştiriliyordu .

Şirketin değeri ikiyüzelli milyon dolara kadar yükseldi . Ülke çapında onbir şehirde faaliyet göstermeye başladı .

1999 yılında 3,5 milyon dolar gelire karşın , 26 milyon dolar net zararı vardı .

İkibinbir yılında binyüz çalışanı varken faaliyetine son verdi .

Firma ile ilgili yapılan araştırmalarda şu sonuçlara varıldı .

Ürün teslimi konusunda hizmet veren firma internet kullanımının düşük olduğu bölgelerde büyümeye çabalamıştı .Bazı yerlerde neredeyse hiç sipariş gelmiyordu . Yeterli sipariş alınabilse kara geçebilirdi .

Yukarıdaki örnekle aynı konuda faaliyet gösteren urbanfetch ‘ de 99 yılında motosikletle ürün teslimi konusunda faaliyete başladı .

Ücretsiz ürün taşınması ve bazen sürpriz düşük fiyatlar yanı sıra siparişlerde şapka , tshirt gibi promosyonlarda veren firma ikibin yılında faaliyetlerini durdurdu , fakat ürün teslim departmanı bir kurye şirketince satın alındı .

kaynak:wikipedia

Hiç yorum yok: