gloIN Nedir ?

Dünyadaki Yenilikler Ve Başarı Hikayeleri Hakkında Toplanmış Veya Üretilmiş Konuları Barındıran Bir Bilgi Bankasıdır.

14 Haziran 2010 Pazartesi

Başarılı Girişimcilerin Özellikleri

Kendi işinizi yapmak istediğinizde aklınıza ‘’ Acaba bende bir girişimcinin sahip olması gereken nitelikler bulunuyor mu ? ‘’ sorusu gelebilir .

Girişimciler nasıl düşünür ? Özellikleriniz başarılı girişimcilere benzer mi ?

Kendine Güven

Bir iş yaptıklarında veya yalnız çalıştıklarında kendilerine güvenirler . Problemlerle karşılaştıklarında çoğu zaman hızlı ve başarılı bir şekilde çözerler .

Acelecilik

İş fikirlerini geliştirmek için bitmez bir acelecilik içindedirler . Acelecilik dikkatsizliğe yol açarken gerginlik ve huzursuzluk yaratır . Örneğin oturup balığın oltaya gelmesini bekleyecek süreleri olmadığını düşünür , balığa gitmek isterler .

Takım sporlarından çok bireysel sporları tercih ederler . Yüksek enerjileriyle yorulmak bilmeden başarıya konsantre olurlar .

Kapsamlı Farkındalık

Başarılı girişimciler karmaşık durumlarda , planlama ve çoklu iş fikirleri , önemli kararlar da dahil olmak üzere kapsamlı değerlendirmeler yaparlar . Onlar hipermetroptur ve önemli detayların farkındadır .

Muhasebe raporları onların karakterlerini yansıtır . Muhasebeciler hesapları tutturmaya çalışır . Onlarsa yalnızca işleri için rakamların büyüklüğünün anlamını öğrenmek isterler .

Gerçekçilik

Girişimciler idealist olabilir veya olmayabilirler , fakat gerçekçidirler . Hedefleri için yönlerini değiştirmeleri gerektiğinde değişimi görür ve gerçekleştirirler .

Kavramsal Yetenekler

Girişimciler karmaşık durumlarda ilişkileri tanımlama yeteneğine sahiplerdir . Sorunları dert etmez , problemleri çözerler .

İnsan İlişkileri

Girişimciler insanların duygularından çok becerileriyle ilgilidirler . Duyarlılığın kilitlenmesi karmaşa ve yavaşlamaya neden olabilir . Onlar acelecidir ve etraflarındaki herkesi yönlendirmek isterler .

Yeni iş girişimleri büyürken ve organizasyonel yapıya geçmişken girişimciler klasik yönetim krizleri yaşarlar . Bir çoğu için yetki devri zordur . Kuracakları iyi insan ilişkileri şirketin ayakta kalmasına ve başarıya neden olacakken , tersi başarısızlığa neden olabilir .

Duygusal İstikrar

Girişimciler stresli durumlarda kendilerini rahat hissederken , her şey yolundayken rahatsız olabilirler .İnsanların sorunlarına kendilerini onların yerine koymadan yaklaşım gösterebilirler

İnsan ilişkilerini yönetmede başarısızlıkları yüksek olsa da boşanma oranları ortalamalar seviyesindedir .

kaynak:businesstown

Hiç yorum yok: